Mehmet AKBACAK


SEÇMENE KOYUN DİYENLER UTANSIN!

1973 yılından bu yana yerel seçimleri takip ediyorum. Siyaset tarihinde iz bırakan yerel seçimler olarak 1973 Aralık, 1984 ve 1989 yerel seçimlerini hatırlayabiliriz.


    SEÇMENE KOYUN DİYENLER UTANSIN!

   1973 yılından bu yana yerel seçimleri takip ediyorum. Siyaset tarihinde iz bırakan yerel seçimler olarak 1973 Aralık, 1984 ve 1989 yerel seçimlerini hatırlayabiliriz. Ancak 31 Mart 2024 yerel seçimleri ise hem iktidarda ve hem de muhalefette şok etkisi yarattı. Daha 10 ay önce yapılan 3 seçimdeki sonuçlara bakarsak şok olmamak elde değil. Hatta genel seçimlerden sonra Millet İttifakı’nın dağılması ve CHP’de yaşanan krizleri hesaba katarsak bu sonuçları nereye koyacağız. O zaman CHP ne yaptı da başarılı oldu diyeceğimiz somut bir politika görünürde yok. Bir yanda DEM’le işbirliği yapılırken, diğer yandan DEM düşmanlığının yapıldığı bir senaryolarla karşılaştık. İmamoğlu DEM sayesinde kazanırken, Afyon’da Burcu Köksal, Bolu’da Tanju Özcan DEM düşmanlığı yaparak seçim kazandılar. Aradaki çelişkiyi anlatmaya çalışıyorum. Fakat esas mesele AK Parti neden kaybetti. İsterseniz bunu masaya yatıralım.

     2002’den bu yana tüm seçimlerde 1. Parti olan ve meclis çoğunluğunu alan ( 2015 seçimlerinde çoğunluğu sağlayamadı) AK Parti, bu seçimlerde ağır bir yenilgiye uğradı. AK Parti kurulduğu günden bu yana toplumun alt kesimlerinin gözü ve kulağı olurken, dünyada yaşanan ekonomik krizin bizde yarattığı olumsuz sonuçlarla birlikte, Pandemi, Ukrayna Savaşı ve depremler bu krizin derinleşmesini beraberinde getirdi. Ayrıca ekonomi politikasında yaşanan istikrarsız uygulamalar enflasyonun yükselmesinde belirleyici oldu. Ekonominin kısa sürede düzeleceğinin vaadedilmesine karşılık başarılı olamaması, bilhassa AK Parti’ye yıllardır destek veren alt sınıfların zor durumda kalmalarına karşılık bilhassa gelir düzeyi yüksek olanların daha çok gelirlerinin artması, bu kesimleri küstürdü. Bilhassa emekliler (Toplam nüfusu 16 milyon) yakın tarihin en zor yıllarını yaşıyorlar. Uzun yıllar AK Parti’ye oy veren yakınım bu seçimde oy vermeyeceğini, bu şekilde sesini duyuracağını söyledi. Geniş bir kesimi de sandığa gitmedi. 

    İlk defa oyunu kullanan gençlik kesimine umut verilemedi. Yeni projeler sunulamadı. Tabii bu anlayış AK Parti Teşkilatlarına da olumsuz yansıdı. Aday seçiminde maalesef objektif davranılmadığı, Cumhur İttifakı’nın çoğu yerde hayata geçirilmediği, partisel ve kişisel hesapların öne geçtiği gözlendi. Velhasılı; besleyemedim öldü deyişi gerçek oldu. Gerçekten bu seçimlerin sonucunu analiz etmek o kadar kolay olmasa gerek..

                     KOYUNLARA NE OLDU

    Seçimlerin sonunda kaybeden taraf bakıyorum faturayı kendine çıkartırken, daha önceki seçimlerde ise fatura seçmene çıkartılıyordu. Hatta o kadar ileri gidiliyordu ki; seçmeni koyun yerine koyuyorlardı. Noldu bu koyunlara? Bakınız size oy verdi. Önce bu milleti tanımadığınız ortaya çıktı. Erdoğan’ı çok sevmelerine karşılık, yerel seçimlerde uyarı görevini ihmal etmediler. AK Parti’ye uyarı mesajı verirken, CHP’ye de sorumluluk vermiş oldular. Önümüzde, devletin karar verdiği  sınır ötesi operasyonlarda tavrının ne olacağı merak konusu olacaktır. Seçimin ertesi günü DEM’in İstanbul tavşan adayı Meral Danış Beştaş İmamoğlu’na uyarısını yaptı. “İmamoğlu bu oylar benimdir demesin sakın, aldığı oylar onun değil. Bizim seçmenlerimiz oraya oy verdi neden? Çünkü AKP’yi cezalandırmak istedi.” Yarın sınır ötesi hareketlerde DEM’in duruşuna İmamoğlu ve CHP destek verecek mi, vermeyecek mi? 2014 seçimlerinde Erdoğan’ı başkan yaptırmayacağız, 2015 seçimlerinde Erdoğan’ı adaletli yargılayacağız diyenlerin politikaları iflas etti. Ne Kürt halkına, ne de Türk halkına yararı olmadı. Aksine Türkiye bu konuda yüzlerce insanını şehit verirken, milyarlarca parasını da teröre karşı harcadı. Herkes aklını başına alsın. Avrupa savaşa hazırlanıyor, iç hesaplaşmalarla zayıf düşmeyelim. Her şeyden önce ülke güvenliğimiz en başta gelmeli. Kalın Sağlıcakla.