ORHAN TERCAN'DAN BİR ÇERKEŞ ANISI

BABAM VE ARKADAŞLARI

Eğitim 10.11.2023 01:48:00 0
ORHAN TERCAN

BABAM VE ARKADAŞLARI

Şimdi onların hepsi cennetin en güzel yerinde dünyadaki gibi toplanmışlar muhabbet ediyorlardır.

Babamın arkadaşları kâmil, uysal ve bu toprakların kıymetini bilen yüce inşalardı. Çoğu esnaf olan aynı düşüncede ve aynı yaşta olan Çerkeş ahalisinin seçkin insanları olan bu insanlar şadırvanın başında toplanırlar bir adap içerisinde günün konularını konuşurlardı. Konuşmalarında yalan, küfür, hile hurda işlerden bahsetmek yoktu. Bir de zenginlik taslamak yoktu. Birbirlerine üstünlük gösterisi yapmadan muhabbet devam ederdi. Çarşamba pazarına gelen Tosya’nın soyma eriğinin lezzetinden, İstanbul’dan gelen İngiliz kumaşının dayanıklılığından. Pirinç, bakla gibi yiyeceklerin tadından bahsederlerdi.

Hepsi de ileri yaşta oldukları için nasıl olsa askere gitme olasılığı olmadığında Almanlarla İngilizleri kapıştırırlar bu arada Türkleri illaki harbe sokarlardı. O zamanlar da esprili diye bir tabir yoktu. Bunun yerini bilmece gibi nükteler yaparlar eski olayları tiyatro sahnesinde konuşur gibi defalarca anlatırlardı.

Kesinlikle aile işlerinden bahsedilmez, dedikodu yapılmaz yalan söylenmezdi. Çok keyif aldıkları konu da tarla sınır anlaşmazlıklarını tarafsız olarak hakem olarak mahkemeye gitmeden halletmeleri idi.

Toplantılarında en yaşlı ve en saygın olan baş köşede, sonra yaşa göre sıra ile kahvenin uygun yerinde oturarak muhabbete ederlerdi. Muhabbet sırasında çoğu kez şekerli kahve pahalı olduğu için kallavi fincanda sade kahve içerler ve yine tekel sigarası almak bütçelerine zarar verdiği için ayıngacıdan alınan tütünden sarma sigara yapılarak sigara içerlerdi.

Bitmeyen konu dedelerinin babalarının ila ki kendilerini askerlik hatıralarını aynı anları yaşar gibi anlatmaları idi. Mübalağayı sevenler kendi kurguladıkları hikayeleri anlatırlar gülüşürlerdi.

Kadir Ağa o senin han hikayeni bir defe daha anlat derler defalarca anlatılan hikâyeyi yeni anlatılıyormuş gibi dinlerlerdi.

Rahmet ve saygı ile andığımız bu kişilerin hepsi cennetin en güzel yerinde dünyadaki gibi toplanmışlar muhabbet ediyorlardır.

Orhan Tercan 2019

 BU GÜZEL ANIYI BİZİMLE PAYLAŞAN ORHAN TERCAN ABİMİZE TEŞEKKÜR EDERİM .

AHİRTE GÖÇEN  BABANIZI VE TÜM ÇERKEŞLİLERİ RAHMETLE ANIYORUM 


  • Pazartesi 24.6 ° / 13.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 24.9 ° / 12.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 23 ° / 12.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı