ÇERKEŞ MÜFTÜSÜ SAFİ ÇINAR KAFALARI KARIŞTIRDI

ÇERKEŞ MÜFTÜSÜ KAFALARI KARIŞTIRDI BU HAFTA CUMA HUTBESİNDE HOCAYA SORU SORDU

Kültür-Sanat 4.08.2023 23:19:00 0
ÇERKEŞ MÜFTÜSÜ  SAFİ ÇINAR   KAFALARI  KARIŞTIRDI

 

Geçen hafta Çerkeş müftümüz Müftümüz Safi Çınar Cuma namazı öncesi yaptığı vaazda Cuma namazında hutbede hocaya soru sorulabilir veya muhalif görüş bildirile bilir dedi. Çerkeş’te tüm hocalar ve cemaatten soru sorduğumuz insanlar ise tam tersini söylediler. 

Bu hafta ise bir camimizde Cuma hutbesi sırasında hoca soru soruldu.

Oysa biz Cuma namazında hutbe okunurken yanındaki konuşsa bile ona sus demeyin diye biliyorduk. 

Onun için Çerkeş vuslat haber olarak Bizde konuyu DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULUNA SORDUK İslam âlimleri, gerek cuma hakkındaki hadisleri, gerekse Resûlullah’ın (s.a.s.) uygulamasını göz önüne alarak hutbenin esasını teşkil eden rükünler ile sahih bir hutbede uyulması gereken şartları ve hutbenin adabını tespit etmişlerdir (Kâsânî, Bedâiu’s-sanâî, II, 196). Hatip hutbe irad ederken cemaatin konuşmasının doğru olmadığını ifade eden hadisler vardır (Buhârî, Cumua, 36; Müslim, Cumua, 11; Muvatta, Cuma, 6; Ebû Dâvûd. Salât, 237; Tirmizî, Salât, 256; Nesâî, Cumua, 22). Hanefi ve Şâfiîler bu hadislere dayanarak zaruret olmadıkça hutbe esnasında konuşmayı mekruh; Hanbelî ve Mâlikîler haram kabul etmişlerdir (Kâsânî, Bedâiu’s-sanâî, II, 198; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 429-430). 

Yani Çerkeş müftüsü Safi Çınar, bey bir ateş yaktı. .bu ateşi şimdi kim söndürecek.?  Artık muhalif olan veya farklı düşüncede olan herkes Cuma hutbesin de  soru sorarsa Cuma nasıl biter yada hutbede tartışma olur mu? alkış olur mu? Bilmem. 

Müftü Safi Çınar beyin Açıklaması sonrası pek çok kişinin kafası karıştı. Ama bu Cuma hocalar müftü beyin tam aksi hutbe verdi. Kafalar daha da karıştı.


  • Perşembe 23.3 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cuma 22 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 20.6 ° / 10.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı