TARİH TARİHİNE SAHİP ÇIKANI UNUTMAZ

TARİH TARİHİNE SAHİP ÇIKANI UNUTMAZ

Köşe Yazarları 5.03.2019 03:00:00 0
TARİH TARİHİNE SAHİP ÇIKANI UNUTMAZ

Çankırı il özel idaresinin girişimleriyle sahiplerinden satın alınarak bir yenileme süreci geçirdi.

Aslına uygun olarak restore edilen Fişek Ali Konağı Çerkeş turizmine kazandırıldı.

Burada bir anormallik yok.

2011 yılında    kiralama yöntemiyle kiralanan bu tarihi yapı 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan ruhsat sayesinde 3 yıldıza sahip olup içki servisi yapılabilen mekân olmuştu. Ardından nasıl olduğunu anlayamadık 10 yıllığına daha kiralanmış.

Yani sadece içki içenlerin farklı amaçla ile oturanların mekânı olmuştu. Çerkeş’den ailelere gelmez olmuş artık gelen misafirler konuklar ağırlanmaz olmuştu. Bu tarihi mekân âlemcilerin yeri olmuştu.

Biz mi ne yaptık.

Çerkeş vuslat haber olarak şikâyet ettik.

Önce içki tabelalarını haber yaptık suç duyurusunda bulunduk ve söktüler.

Daha sonra bu yer gazinoyona şarkılı,  masalarda içki içen kadınların olduğu bir batakhaneye yani bir nevi pavyona dönüşmüştü.   Fişek ali konağı bir kez daha Çerkeş halkına haram oldu.

Çerkeş vuslat haber Onca tehdit, küfür ve dayağa rağmen Çerkeş’in gözü kulağı sözü oldu ve biz yine bu haberi yaptık.

http://cerkesvuslathaber.com/haber/evlad-i-piri-san-i-torunlari-cerkes-fisek-ali-konagi-gazino-oldu.

Pavyona dönen işletmelerin içkili mekân olması nedeniyle  belirli bir insan dışında Çerkeşli vatandaşlar aileleri ile çocukları ile bu tesislere giremiyordu.

Daha önceki verilen bu yetki. Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı’yı çok üzmüştü.  .Ve uygulamanın kendileriyle ilgisi olmadığını içki servisi yapabilir ruhsatı Kültür ve Turizm Bakanlığının verdiğini belirterek bu pisliği temizlemesi gerektiğini bunun başkanlığına mal olsa bile bu tesisi kapatmak. Eski haline dönmesi için girişmişlerde bulunacağını gazetemize söylemişti. Ve söz vermişti.

İl Özel İdaresi Konağın işletilmesiyle ilgili hazırladığı sözleşmenin 12. maddesinde yer alan hükümde; mekânda sadece yöresel yemek satışına müsaade ediliyor.  Bunu bilen başkan Hasan Sopacı gerekli girişimleri yaptı ve sizlere bu tesisi geri almak vekillerimizle ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında git gel ile sonunda da 3 ay mücadelesi verdi ve sonunda Çerkeş Fişek ali konağı yine  Çerkeş halkının oldu.

Hasan Sopacı mücadelesi ile gazetemiz aracılığı ile Çerkeş’e verdiği sözü tuttu.

2013 yılında sözleşmesi 10 yıl daha yenilenen mekânla ilgili  sözleşme Hasan Paşanın sayesinde çöpe atıldı.

Bu tarihi Fişek Ali konağında  belediye tarafından işletmesi alınarak hizmet veriliyor. Belediyeden izin alınması halinde Çerkeş halkına özel günlerinizi kutlama imkânını veriyor. İlçemize gelen tüm bürokrat STK yönetici ve üyelerine en önemlimside gelen turistler burada hizmet verilip Çerkeş’in tanıtımı yapılıyor.Fişek Ali konağı 85 kişiye hizmet

Nasıl mı hizmet veriyor.

Bilip bilmeden yazanlar çizenler projelerine yenilesin siz daha yapacaksınız oysa biz yapıyoruz.

Biz burayı belediyeye aldığımız günden bu yana hizmet veriyoruz. Evet, yanlış duymadınız. Fişek Ali Konağı müze ev olduğu kadar hasan sopacı başkanın patentini aldığı artık isim tescil hakkı Çerkeş’e ait olan yöresel yemekleri konuklara sunuyor. Tatlı olarak özellikle Çerkeş’in burma baklavası ve kurabiyesini tatmayan duymayan kalmadı.

Belediye Başkanı Hasan Sopacı bununla da yetinmeyip Işıklar konağını belediye için aldı. İşinde uzman bir ekibe yenileme projesi yaptırdı

Çerkeş vuslat okurları asıl bombayı söylüyorum.

Bu ay içinde KUZKA projesi onaylandı. Çerkeş hayırlı olsun.

Tarihi yapıya gerekli özeni göstermiyor diyenler. Kemer köprünün etrafını budan 5 yıl önce düşünün. Bizans hamamını 5 yıl öncesini düşünün çoğu Çerkeş halkı orada hamam olduğunu bilmez bilse de içine bile girmemiştir, Çerkeş yemeklerinin isim hakkı tescillendi  tüm bunları yapan başkan mı kültürüne sahip çıkmıyor.

Şimdi sizlere soruyorum Hasan SOPACI Çerkeş kültürüne sahip çıkmıyor mu?Elinizi vicdanınıza koyup söyleyin birkaç dakika düşünün.



  • Cumartesi 24.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.7 ° / 13.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 24.6 ° / 13.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu